Geen SER-akkoord ontslagrecht

Werkgevers en werknemers binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben geen akkoord weten te bereiken over versoepeling van het ontslagrecht. Een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad bevestigd.

 

 

 Hoewel vandaag nog overleg wordt gevoerd, is de kans dat dit iets oplevert uiterst klein, aldus een woordvoerder van VNO-NCW. De werkgeversorganisatie legde afgelopen week een eindaanbod op tafel, waarin volgens de woordvoerder werd tegemoetgekomen aan de laatste bezwaren van de vakbonden. Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV, liet echter weten hier niet op in te kunnen gaan. De vakbond wil wel meewerken aan kortere ontslagprocedures; lagere ontslagvergoedingen zijn echter uit den boze.
 
Op dit moment wordt voor de ontslagvergoeding de kantonrechtersformule van één maandsalaris per dienstjaar gebruikt. Hierbij geldt een correctiefactor die kan oplopen tot twee maanden per dienstjaar. Gevolg is dat ontslag van oudere werknemers al gauw enkele jaarsalarissen kan kosten. Volgens het Centraal Planbureau behoort Nederland met zijn combinatie van lange procedures en hoge vergoedingen tot de landen met de meest strikte bescherming van vaste werknemers.

Werknemersorganisatie CNV heeft verheugd gereageerd op de houding van de FNV. ‘Ik constateer dat nu ook de FNV tot de conclusie is gekomen dat er sprake is van een onoverbrugbare kloof. En dat is goed. Unanimiteit binnen de SER is mooi, maar niet ten koste van alles. Soms moet je als bonden een streep trekken en dat is nu gebeurd’, aldus CNV-vicevoorzitter Rienk van Splunder.

Lees ook:CPB onthult: ontslagstelsel op de schop bij CDA
Lees ook:Vrouwen en jongeren profiteren van soepeler ontslagrecht volgens CPB
Lees ook:Stap voor stap naar vrij verkeer werknemers uit o.a. Polen en Slowakije
Lees ook:FNV: CDA zet ontslagbescherming bij het vuilnis
Lees ook:SER wil af van rol CWI in ontslagrecht

2 reacties op “Geen SER-akkoord ontslagrecht

 1. johan

  Flexibiliseren arbeid is mogelijk met de komende faillisementswetswijzeging. Onthullende CBS cijfers/conclusies (art. Staatcourant 16 maart/CBS website) maken dit interessant.
  Er gaat 40 miljard en veel banen om in de periode VOOR faillissement. De maatschappelijke doelen van het Faillissement zoals het behoud van onderneming en werkgelegenheid worden niet gehaald omdat er in faillissement weinig geld en arbeidsplaatsen omgaan vergeleken met de periode ervoor.
  De nieuwe faillissementswet oppert nu toezicht op de banken en fiscus!
  Nieuws is dat de de stille rechter-commissaris wordt geopperd! Omdat hij kan zorgen voor transparantie en slagkracht die nu ontbreekt. Een rechter-commissaris als tijdelijke bas van een in nood verkerend bedrijf kan eerlijke flexibiliseren van arbeid mogelijk maken en de bank, fiscus en multinationals in een dialoog een serieus alternatief bieden. Nu lopen de bedrijven na het buitenland of doet de bank het alleen. De nieuwe faillissementswet is de sleutel tot de participatietop en het verborgen.
  Dit is de sleutel tot een participatie top, een werkbare oplossing voor alle partijen.
  Lees het artikel in de staatscourant van vorige week en deze CBS publicatie. Er is een UVT/schoordijk instituut congres op 22 juni met participatietopsprekers / leden staatscommissie faillissementswet die deelnamen aan bovenstaand boek.
  Artikelen, meer op: http://www.corporate-recovery.eu

    /   Beantwoorden  / 
 2. johan

  UVT/CBS Onderzoek werpt nieuw licht op ontslagrecht & behoud onderneming.
  Universiteit Tilburg i.s.m. CBS, Symposium & promotieonderzoek op 22 juni 2007.

  Dit onderzoek toont aan dat verreweg de meeste werkgelegenheid en behoud onderneming plaatsvindt in de fase voor het faillissement. Het is niet nodig het gehele ontslagrecht te bekijken!

  Bij een gezond bedrijf staat werkgever tegenover de zwakkere werknemer en politiek links tegenover rechts. Als een bedrijf in crisis of faillissement verkeerd hebben werkgever en werknemer parallelle belangen. Werknemer en werkgever beiden zwak zijn. de bank of een andere derde de leiding neemt. Hierop is geen toezicht en in deze voorfase gaan tientallen miljarden en de meeste banen om.

  Luttikhuis oppert een ontslagrecht bij deze bedrijf in financiële mogelijkheden anders te zien dan bij gezonde bedrijven. Het Leeuwendeel van het ontslagrecht betreft collectief ontslag bij deze crises bedrijven. De rechter zou een besluit moeten kunnen nemen om collectief ontslag toe te staan om de resterende werkgelegenheid & onderneming te redden. Corporate recovery & collectief ontslag bij bedrijven in crisis biedt substantiële mogelijkheden voor politiek links en rechts. Luttikhuis oppert de stille rechter-commissaris de verantwoording te laten nemen om een bedrijf te reorganiseren. Hij zou moeten beginnen op het moment van melding van betalingsonmacht aan de fiscus of op het moment dat een klant wordt overgeplaatst naar de afdeling bijzonder beheer van de bank.

  Flexibilisering ontslagrecht op deze wijze te koppelen aan de komende faillissementswet is nieuw. Hiermee beperkt je het klassieke conflict over ontslagrecht tot collectief ontslag bij bedrijven in crisis. Door de maatschappelijke doelen “behoud onderneming” en “”behoud werkgelegenheid” te koppenen aan de nieuwe faillissementswet ontstaan veel nieuwe mogelijkheden voor zowel politiek links als rechts. De directe economische en sociale winst, zoals de toename van de nationale krediet ruimte, schept ruimte voor het meenemen van sociale werknemers doelen van de CNV. De 111 jaar oude faillissementswet blijkt een maatschappelijke goudmijn.

  Staatscommissie Herziening Faillissementswet; Commissie Kortmann (lid promotiecommissie) bepleit ook toezicht en nadruk op de voorfase. Haar faillissementswetvoorstel komt ook deze dagen, maar je mag verwachten dat deze promotie/symposium duidelijk wordt wie toezicht kan gaan houden en wat de bevoegdheden worden. Symposium UVT, 22 juni meer op http://www.corporate-recovery.org.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.