FNV: CDA zet ontslagbescherming bij het vuilnis

“Hiermee diskwalificeert het CDA zich als een partij voor werknemers en kroont zich als de kampioen van de werkgevers.’ Aldus FNV-federatiebestuurder Wilna Wind over de abrupte koerswijziging van de christen-democraten om het ontslagrecht verregaand te versoepelen. Wind zegt op fnv.nl er met ongeloof kennis van te hebben genomen. “Immers, het CDA had na alle ingrepen in de sociale zekerheid van de afgelopen jaren ‘rust aan het front’ beloofd.

Wind, die in de SER namens de FNV onderhandelt over het zogeheten
MLT-advies 2 dat o.a. het ontslagrecht betreft, betitelt de
handelswijze van het CDA ook als ‘verhullend’: "nota bene via een
rapport van Centraal Planbureau (pag.137, bijlage) moeten we achter de
ware CDA-bedoelingen met de ontslagbescherming komen. En die zijn, zo
concludeer ik, onbarmhartig.”

Nederlands grootste vakcentrale stelt vast dat het CDA het de
werkgevers via de zogeheten CWI-route wel erg makkelijk maakt
werknemers te lozen: het aanvragen van een ontslagvergunning via die
instantie is in de CDA-voorstellen niet meer nodig is. Wind: ‘Dat opent
de deur voor willekeur. Een preventieve toets – via het CWI of de
kantonrechter- is wat de FNV betreft heilig.
Ook doet het CDA een aanval op de ontslagvergoeding via de
kantonrechter. Zo willen de christendemocraten de ontslagvergoeding
vaststellen op 2 maanden 75% loon en 1 maand 70% (los van de
leeftijdsfactor).
Wind: “Vergeleken met de huidige kantonrechterformule (1 maand loon
voor elk gewerkt jaar) is dit bijna gratis voor werkgevers. Je zult
maar 10,15 of 20 jaar gewerkt hebben voor een baas en dan op deze
manier afgescheept worden…”
In combinatie met deze versoepeling van het ontslagrecht, sleutelt het
CDA ook nog eens aan de onlangs herziene WW. Wind: “De inkt van de
vorige wetswijziging is nog niet eens droog en nu wil het CDA de
toegang tot de WW alweer bemoeilijken. Over rechtszekerheid gesproken.“

Wind: “ Dit deugt natuurlijk niet. Ik vraag me af wat de CDA-leden
hiervan vinden. En het zal mij benieuwen of de kiezers dit
onbetrouwbare gedrag bij hun afweging in het stemhokje zullen
meenemen.”

Lees ook:Geen maximering ontslagvergoeding in program CDA
Lees ook:FNV wil alleen nog ontslag via de kantonrechter
Lees ook:CPB onthult: ontslagstelsel op de schop bij CDA
Lees ook:Wat is eigenlijk een ‘gouden handdruk’?
Lees ook:Rechters discrimineren met ontslagvergoeding

2 reacties op “FNV: CDA zet ontslagbescherming bij het vuilnis

 1. René Paas, CNV

  Ik zit eerlijk gezegd nog een beetje van de verbazing en de woede te bekomen. Aan de ene kant heb je het CDA van Minister de Geus, die keurig een adviesaanvraag doet bij de Sociaal Economische Raad. Ik doe niet alsof dat een makkelijk adviesproces is, maar het siert het CDA tot nu toe dat het bereid is om te wachten op de uitkomst van dat proces.

  Aan de andere kant is er nu kennelijk ook het CDA dat een verkiezingsprogramma schrijft met teksten die hoogstens een denkrichting aangeven, maar dat bij het CPB kennelijk een concreet voorstel heeft ingeleverd: Wie zijn werknemer ontslaat via het CWI, betaalt de eerste drie maanden WW. De werknemer schiet daar niets mee op. De werkgever evenmin. Wie ontslaat via de kantonrechter is goedkoper uit dan vroeger. Werknemers betalen het gelag. En het CDA wil boetes heffen voor werknemers en werkgevers die onvoldoende aan employability hebben gedaan ‘tijdens de loondoorbetalingsperiode’. Na de ontslagaanzegging! Mosterd na de maaltijd dus.

  Dit zijn geen dingen die je in een bijlage van een CPB-rapport wilt vinden. Als je zo flink wilt timmeren in het ontslagstelsel, dan moet je ook het lef hebben dat in je verkiezingsprogramma te zetten. Voor te leggen aan het congres. Kijken wat leden er van vinden. Niet komen met een verkiezingsprogramma dat rust en stabiliteit uitstraalt en bij het CPB vertellen we dat het ontslagrecht aanpassen. Ik hoop nog steeds dat het een bedrijfsongeval is. Maar als dit een bewuste strategie is stelt het me erg teleur.

  Inhoudelijk kan ik kort zijn over het voorstel. Ik heb in de SER van werkgevers al interessantere voorstellen gezien. En die hebben tot nu toe nog niet tot een doorbraak geleid.

    /   Beantwoorden  / 
 2. breij

  De feiten: ‘Het CDA wil nog veel meer veranderen aan het ontslagrecht, blijkt uit pagina 137 van de CPB- doorrekening. Zo wil het CDA dat het CWI ontslagaanvragen niet meer toetst. Dat betekent dat werkgevers voortaan iedereen boven een bepaalde leeftijd kunnen ontslaan, of bijvoorbeeld iedereen die zich meer dan drie keer heeft ziekgemeld. Ook wil het CDA de ontslagvergoeding die mensen bij de kantonrechter kunnen krijgen, fors beperken. Een 45 jarige met 15 dienstjaren krijgt nu circa 18 maandsalarissen mee. Het CDA wil daar maximaal 6 maandsalarissen van maken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.