FNV wil alleen nog ontslag via de kantonrechter

De FNV wil af van de ontslagprocedure via de Centra voor Werk en Inkomen (CWI), die doorgaans zes weken duurt. De ontslagroute via de kantonrechter krijgt de voorkeur van de vakcentrale.
Dat zegt bestuurder Wilna Wind in Het Financieele Dagblad. De procedure bij de rechter gaat sneller maar is voor de werkgever meestal niet goedkoper. Werknemers kunnen namelijk voor elk gewerkt jaar één maand loon krijgen.

Doorbraak
De FNV praat met werkgevers in de Sociaal-Economische Raad (SER) over een nieuw ontslagstelsel. Rudi Nieuwenhoven, directeur Sociale Zaken van VNO-NCW, noemt het een doorbraak als de FNV afscheid neemt van de preventieve ontslagtoets van het CWI.
De FNV zet in op goede voorlichting tijdens een ontslagprocedure. Als werkgever en werknemer het onderling eens worden, kan een gang naar de rechter worden voorkomen. Wind noemt de ontslagprocedure bij Nedcar als voorbeeld. Geen van de betrokken werknemers tekende verweer aan.

Ontslagbescherming
Het voorstel van het CDA om de ontslagbescherming te beperken tot 6,2 maandsalarissen noemde het FNV ‘ongelooflijk’. De FNV blijft hechten aan de vrijheid om met werkgevers sociale plannen af te sluiten bij reorganisaties. Stemmen de betrokken werknemers hiermee in, dan hoeven ze sinds 1 oktober niet meer formeel bezwaar aan te tekenen om hun WW-uitkering veilig te stellen.

Lees ook:FNV: CDA zet ontslagbescherming bij het vuilnis
Lees ook:Einde van de verkorte procedure bij de CWI
Lees ook:Bij soepeler ontslag hoort scholing
Lees ook:Seksuele intimidatie op de werkvloer
Lees ook:CPB onthult: ontslagstelsel op de schop bij CDA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.