Werkgever wijzigt arbeidsovereenkomst onterecht

Werknemer is werkzaam als teammanager een geeft leiding aan vijftien werknemers. Door een wijziging in de organisatiestructuur komt de naam van de functie, te weten: "teammanager", te vervallen. Voortaan wordt er gesproken van een "competence manager". Aan deze nieuwe functie worden volgens de werkgever zwaardere eisen en vaardigheden gesteld.

Aan werknemer is verteld dat voor hem geen managementrol wordt gezien in de nieuwe organisatie. Hem wordt een andere, niet leidinggevende, meer vakinhoudelijke, functie aangeboden binnen een ander carrièrepad. Deze nieuwe functie heeft overigens hetzelfde functieniveau als de oude functie en ook het salaris blijft gelijk

Vordering: De werknemer verzet zich tegen de eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst. Hij ervaart dit als een demotie. Hij vordert tewerkstelling in de opvolgende functie van "competence manager" en stelt daartoe in al zijn managementfuncties goed te hebben gefunctioneerd en steeds positief beoordeeld te zijn.
Verweer: De werkgever benadrukt dat er geen sprake is van demotie, maar van een horizontale stap. Het niveau van de functie en het salaris blijven immers gelijk. Om deze reden stond het de werkgever vrij om de werknemer in de andere functie te plaatsen.

Vonnis: De kantonrechter Amsterdam oordeelt op 16 mei 2006 als volgt over de vordering van werknemer:-de werkgever heeft de arbeidsovereenkomst eenzijdig gewijzigd; -een dergelijke wijziging kan alleen worden doorgevoerd als de werkgever daarbij een zwaarwichtig belang heeft; -aannemelijk is dat het gaat om een demotie, ook al zijn beide functies van hetzelfde niveau en is het salaris gelijk gebleven; -zélfs als er sprake zou zijn van een horizontale stap, dan moet de werkgever voor zijn besluit voldoende zwaarwegende redenen hebben; -de werkgever heeft zodanige redenen niet aannemelijk kunnen maken; -de werkgever heeft zich daarom niet als een goed werkgever gedragen door werknemer in de andere functie te plaatsen.

Op grond van het bovenstaande wordt de vordering van de werknemer toegewezen. De werkgever wordt veroordeeld de werknemer te plaatsen in de functie van "competence manager".

Lees ook:Mijn nieuwe baas is mijn oude baas; hoe zit het met de proeftijd?
Lees ook:Afspiegelingsbeginsel bij ontslag
Lees ook:Moet een sollicitant strafrechtelijk verleden vermelden?
Lees ook:Loongeschil doet niet af aan totstandkoming nieuwe arbeidsovereenkomst
Lees ook:Blog.nl breidt uit met expertblogs voor de B2B markt

Eén reactie op “Werkgever wijzigt arbeidsovereenkomst onterecht

  1. Carla Mensing

    Ik heb hier dezelfde reactie als bij het vorige bericht: deze meneer kan er toch op wachten dat bij het eerst volgende functioneringsgesprek hij een draai om zijn oren krijgt?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.