Eerste resultaten afspiegelingsbeginsel

Op 1 maart 2006 is het afspiegelingsbeginsel ingevoerd. Langzamerhand worden de resultaten daarvan zichtbaar.

Bij de hantering van het afspiegelingsbeginsel worden bij een reorganisatie ontslagen binnen het bedrijf gespreid over werknemers van verschillende leeftijdscategorieën. Werknemers met vergelijkbare functies worden ingedeeld in leeftijdsgroepen en binnen die leeftijdsgroepen wordt de werknemer met het kortste dienstverband het eerst voorgedragen voor ontslag. Achterliggende gedachte van de wetgever was dat er na reorganisatie en evenwichtiger personeelsbestand overblijft.

Jan Meyer, hoofd arbeids- en ontslagrecht bij het Centrum voor Werk- en Inkomen heeft onlangs op een congres van het CWI aangegeven dat het resultaat hiervan is dat sinds de invoering méér oudere werknemers voor ontslag voorgedragen, dan toen bedrijven nog het last-in-first-out principe toepasten. Bovendien hebben werkgevers en werknemers aangegeven dat zij het afspiegelingsbeginsel ingewikkeld vinden. Voor werknemers betekent dit dat zij veelal een beroep moeten doen op een jurist om gedegen verweer te kunnen voeren, terwijl werkgevers zich vaker dan voorheen genoodzaakt zien de aanvraag in te trekken.

De nieuwe regels brengen met zich dat er geen eenduidig antwoord gegeven kan worden op de vraag welke werknemer het veld zou moeten ruimen. Er zijn veelal meerdere mogelijkheden. Dit heeft als voordeel dat toepassing van de nieuwe regels werkgevers meer keuzemogelijkheden geeft welke individuele werknemer er uit moet.

Lees ook:Rechter weigert ontslagen wegens niet kunnen toepassen afspiegelingsbeginsel
Lees ook:Wat betekent nu eigenlijk het ‘afspiegelingsbeginsel’?
Lees ook:Afspiegelingsbeginsel bij ontslag
Lees ook:Werkgevers krijgen meer vrijheid bij invullen arbobeleid
Lees ook:Procedure collectief ontslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.