Nieuwe WW per 1 oktober 2006

Met de modernisering en vereenvoudiging van de Werkloosheidswet wil het kabinet werkloosheid voorkomen, de ontslagpraktijk versoepelen en ervoor zorgen dat mensen sneller nieuw werk vinden. De maatregelen zorgen voor ruimere mogelijkheden om aan het werk te blijven en werk te behouden.De hoogte van de WW-uitkering wordt in alle gevallen (de kortdurende en de loongerelateerde uitkering) de eerste twee maanden 75% van het loon, en daarna 70% van het loon.
Een werknemer die in de 36 weken voor de eerste werkloosheidsdag minimaal 26 weken in loondienst heeft gewerkt (wekeneis), krijgt recht op een loongerelateerde WW-uitkering van drie maanden. Nu is dit nog een uitkering ter hoogte van 70% van het minimumloon voor de duur van een half jaar.
Voor een langere uitkering moet de werknemer in minimaal vier van de laatste vijf kalenderjaren over minstens 52 dagen loon hebben ontvangen (jareneis). Voor de werknemer die aan beide eisen voldoet, duurt de uitkering in maanden even lang als het arbeidsverleden in jaren. Bijvoorbeeld achttien jaar arbeidsverleden geeft recht op achttien maanden WW.
De uitkeringsduur wordt verkort naar maximaal 38 maanden.
Een werknemer die op of na 1 oktober 2006 werkloos wordt en dan 50 jaar of ouder is, kan na afloop van zijn WW-uitkering aanspraak maken op een uitkering ter hoogte van het sociaal minimum, maar zonder vermogenstoets: de IOW. Het wetsvoorstel voor de IOW wordt na de zomer bij de Tweede Kamer ingediend.
Een werknemer hoeft niet langer te protesteren tegen zijn ontslag. Anders dan nu wordt de WW-uitkering niet langer geweigerd omdat een werknemer met zijn ontslag instemt. Daarmee vervalt de noodzaak om pro forma procedures te voeren. Een werknemer die wordt ontslagen omdat hij zich ernstig heeft misdragen of die zelf ontslag neemt, kan nog wel verwijtbaar werkloos zijn.
Het UWV kan een werknemer in bijzondere gevallen op grond van diens persoonlijke omstandigheden tijdelijk ontheffen van de sollicitatieplicht. Dat is mogelijk als:
iemand in het kader van een reïntegratietraject minimaal 20 uur per week vrijwilligerswerk verricht;
als iemand intensieve mantelzorg verricht;
als er een calamiteit optreedt in de gezinssituatie (bijvoorbeeld een sterfgeval of ernstige ziekte).

Lees ook:Eerste Kamer stemt in met wijziging van de WW-wet
Lees ook:Tweede Kamer akkoord met wijziging WW-eisen
Lees ook:Nieuwe inkomensvoorziening voor oudere werklozen
Lees ook:Ontslag per direct?
Lees ook:Ontheffing sollicitatieplicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.