Ontslag op staande voet niet terecht verleend

De Kantonrechter Dordrecht heeft onlangs bij vonnis van 26 oktober 2006 beslist dat een ontslag op staande voet wegens disfunctioneren niet terecht was verleend. De uitspraak is terug te vinden op: www. rechtspraaak.nl onder LJN: AZ1140.

De werkgever (een advocatenkantoor) ontslaat zijn secretaresse op staande voet wegens vermeend disfunctioneren. De Kantonrechter oordeelt dat het ontslag op staande voet niet terecht is verleend, omdat er door de werkgever geen schriftelijke waarschuwingen zijn gegeven, geen schriftelijk vastgelegde functioneringsgesprekken hebben plaatsgevonden en er evenmin acties ter verbetering zijn ingezet.

Daarbij overweegt de Kantonrechter onder meer: "Juist van een professionele rechtshulpverlener als een advocatenkantoor kan en mag evenwel worden verwacht dat bij constatering van fouten bij de vervulling van de functie van een medewerker deze daar ondubbelzinnig en schriftelijk op wordt gewezenen dat acties ter verbetering van het functioneren worden ingezet".

De arbeidsovereenkomst duurt derhalve voort en de werkgever wordt veroordeeld tot betaling van achterstallig loon met een gematigde verhoging van 10% en de proceskosten.

Lees ook:Postbode verliest zijn baan door ongeadresseerd foldermateriaal weg te gooien.
Lees ook:Niet afrekenen Cola, Fanta en Twix komt werknemer duur te staan!
Lees ook:Ontslag op staande voet wegens ongeoorloofd werkverzuim
Lees ook:Is het ook mogelijk dat een werknemer ontslag op staande voet neemt?
Lees ook:Voor afrekening vakantiedagen is geen finale kwijting verleend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.