Werknemer houdt zich niet aan veiligheidsvoorschriften: ontbinding zonder vergoeding

Casus: Werknemer, 56 jaar oud, is sedert juli 1991 in dienst bij de werkgever. De werkgever is een cateringbedrijf dat maaltijden levert aan luchtvaartmaatschappijen. De werknemer heeft als taak vliegtuigen op Schiphol te bevoorraden. In 2003 is werknemer geïnstrueerd over de veiligheidsmaatregelen met betrekking tot afhandeling van vluchten. Onder druk van de dreiging van vertrek van een grote klant, worden in oktober 2005 de regels verder aangescherpt en krijgt het personeel een persoonlijke instructie.

In januari 2006 volgt werknemer de instructies niet. Hij geeft geen geldige reden daarvoor.

De werkgever verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst, primair wegens dringende redenen, subsidiair wegens veranderingen in de omstandigheden.

De Kantonrechter Haarlem oordeelt op 1 maart 2006 dat geen sprake is van een dringende reden doch wel van gewichtige redenen om de arbeidsovereenkomst op korte termijn te ontbinden. Daarbij kent de Kantonrechter aan de werknemer geen vergoeding toe. Overwogen wordt dat de reden dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden geheel in het gedrag van werknemer ligt alsmede in de reactie op zijn gedrag. (De werknemer heeft zich niet correct gedragen en heeft nadien (en ook in de procedure) laten merken dat hij niet begrijpt waarover de werkgever zich druk maakt.)

Deze uitspraak is op 31 juli 2007 gepubliceerd.

Lees ook:Niet voldoen aan voorschriften levert dringende reden op
Lees ook:Ontbindingsvergoeding én immateriële schadevergoeding voor oudere werknemer
Lees ook:Postbode verliest zijn baan door ongeadresseerd foldermateriaal weg te gooien.
Lees ook:Werknemer met zeer kort dienstverband gehouden aan concurrentiebeding
Lees ook:Niet afrekenen Cola, Fanta en Twix komt werknemer duur te staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.