Ontbreken relatiebeding levert geen vrijbrief op

02-06-2006

De kantonrechter Eindhoven heeft op 16 mei 2006 geoordeeld dat het ontbreken van een expliciet relatiebeding in de arbeidsovereenkomst geen vrijbrief oplevert voor het benaderen van relaties van de ex-werkgever.

Het vonnis De kantonrechter Eindhoven oordeelt dat de activiteiten van werknemer onder de werking van het concurrentiebeding vallen.

Vervolgens gaat de kantonrechter in op de vraag of het werknemer is toegestaan om relaties van ex-werkgever te benaderen in de situatie dat de arbeidsovereenkomst geen relatiebeding kent. De kantonrechter overweegt als volgt:

‘Werknemer heeft gelijk met zijn stelling dat de arbeidsovereenkomst geen expliciet relatiebeding bevat. Dat brengt echter niet automatisch mee dat het werknemer vrijstaat relaties van de ex-werkgever te benaderen. Het benaderen van relaties van de ex-werkgever kan namelijk een onrechtmatige gedraging opleveren (vergelijk art. 6:162 BW)

In casu oordeelt de kantonrechter dat de werknemer zich onrechtmatig heeft gedragen. De kans dat relaties ten koste van ex-werkgever met werknemer in zee zouden gaan was reëel te noemen, nu werknemer voor hen een bekend en vertrouwd gezicht was.

De kantonrechter breidt het concurrentiebeding uit met een relatiebeding door te oordelen ‘dat werknemer zich voor de duur van het concurrentiebeding tevens moet onthouden van het benaderen van de relaties van ex-werkgever’.

Deze uitspraak is (nog) niet gepubliceerd.

Lees ook:Schrijffout in concurrentiebeding voor rekening werkgever
Lees ook:Hoogte ontbindingsvergoeding afhankelijk gesteld van matiging concurrentiebeding
Lees ook:Werkgever mag zedendelinquent niet ontslaan
Lees ook:Werknemer met zeer kort dienstverband gehouden aan concurrentiebeding
Lees ook:Beroep op zgn. gevolgencriterium door oudere werknemer gaat niet op

2 reacties op “Ontbreken relatiebeding levert geen vrijbrief op

 1. Helmer Wieringa

  Ik ben juridisch leek, maar dit vind ik toch wel een erg merkwaardig bericht. Waar komt dat begrip “relatiebeding” nu plotseling vandaan?
  Eigenlijk zegt de rechter: als je geen concurrentiebeding hebt, is er doorgaans wél sprake van een relatiebeding. En dan mag je ook niks doen, richting concurrentie. Onduidelijk!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Amber Meesken

  Concurrentiebeding wellicht van de baan
  De kans dat het nieuwe concurrentiebeding door de Eerste Kamer wordt aangenomen is kleiner geworden, nu de leden van het CDA en VVD volgende week waarschijnlijk tegen het wetsvoorstel zullen stemmen.Deze partijen hebben samen een meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer.Het nieuwe concurrentiebeding beoogt dat werkgevers aan werknemers een vergoeding moeten betalen wanneer laatstgenoemden door het concurrentiebeding niet elders in dienst kunnen treden. De CDA-fractie vreest dat werknemers misbruik zullen maken van die regeling, meldt Het Financieele Dagblad.
  Eerder liet de SER zich al zeer kritisch uit over het wetsvoorstel.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.