Ontheffing sollicitatieplicht

Werkloze en gedeeltelijk arbeidsgeschikte vrijwilligers en mantelzorgers kunnen vanaf 1 oktober 2006 onder voorwaarden tijdelijk een ontheffing krijgen van de sollicitatieplicht.

Momenteel kunnen oudere mantelzorgers en vrijwilligers (op 31 december 2003 57,5 jaar of ouder) met een WW- of WGA-uitkering (Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) al onder voorwaarden worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht.

Het UWV beziet per aanvraag of een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte in aanmerking komt voor een ontheffing en voor hoe lang. Uitkeringsgerechtigden dienen aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Vrijwilligers en Mantelzorgers
Zo moeten vrijwilligers minimaal 20 uur per week werk doen dat hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot.Alleen die vrijwilligers die al lange tijd bezig zijn met het vinden van een reguliere baan komen in aanmerking voor de vrijstelling. De vrijstelling van de sollicitatieplicht voor vrijwilligers is eenmalig en duurt maximaal zes maanden.

Mantelzorgers die intensieve zorg verlenen en daardoor niet in staat zijn om te solliciteren, krijgen maximaal zes maanden vrijstelling van het zoeken naar een baan. Ook hoeven zij in die periode niet beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. De vrijstelling kan eenmalig met drie maanden worden verlengd als de mantelzorg waarschijnlijk op korte termijn is afgelopen, bijvoorbeeld omdat de verzorgde terminaal is.

Calamiteit Uitkeringsgerechtigden die een calamiteit in hun privé-leven meemaken, bijvoorbeeld een plotseling overlijden van een gezinslid of een afgebrand huis, kunnen voor maximaal vier weken in aanmerking komen voor een ontheffing van de sollicitatieplicht. Ook hoeven zij in die periode niet beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Deze periode kan niet worden verlengd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het conceptbesluit waarin de ontheffing van de sollicitatieplicht is geregeld op korte termijn naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Lees ook:Beleidsregels sollicitatieplicht werknemers
Lees ook:Nieuwe WW per 1 oktober 2006
Lees ook:Nieuwe inkomensvoorziening voor oudere werklozen
Lees ook:Ontslag per direct?
Lees ook:Werkgeversmogen mogen WGA-risico 10 jaar zelf dragen

Eén reactie op “Ontheffing sollicitatieplicht

  1. T.Vodegel

    Wat is de maximale leeftijd dat je geen
    sollicitatieplicht meer hebt, leeftijd is dan
    63 jaar

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.